Hedef: Önlemek

Ordu’da Fikir Sanat Atölyesi (FİSA) ve Olam Progıda tarafından “Medyada Çocuk Temsili ve Fındık Tarımında Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi” konulu toplantı düzenlendi.

Ordu’da düzenlenen toplantı kapsamında medyanın çocuk işçiliğine dikkati çekmek amaçlandı. Toplantıda çalıştırılan çocukların hakları ve çocukların medyada yer alma şekilleri konuşuldu.

Olam Progıda ve FİSA temsilcileri tarafından yapılan konuşmalarda çocuk işçiliğinin önlenmesi ve medyada çocuk içerikli haberlerin işlenmesi konularına dikkat çekildi.

Olam Progıda Sürdürülebilirlik Yöneticisi Ezgi Karayılan, kurumun faaliyetlerini yerine getirirken çocuk haklarının en önemli önceliklerinden biri olduğunu vurguladı. Çocuk işçiliğinin sona ermesi için sivil toplum kuruluşları ile projeler geliştirmeyi sorumlulukları olarak gördüklerini ifade eden Karayılan, mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlara ve çocuklara yönelik çalışmalarını anlattı.

Medyanın kamuoyunu etkileme gücüne sahip olduğu için çocukların medyada yer alma şekillerinin çok önemli olduğunu vurgulayan FİSA Çocuk Hakları Uzmanı Ezgi Koman, “Çocuklar ulusal ya da sosyal medyada pek çok habere konu olabiliyor. Çocuklar medyada hak ve özgürlük sahibi varlıklar olarak değil; korunmaya muhtaç, masum ve zayıf varlıklar olarak gösterilebiliyor. Bu algı çocukların hem toplumda hem de kamuda nasıl görüldüğünü ve onlara yönelik tutumları belirliyor. Bu bağlamda çocuğun medyada hak temelli yer alması için çalışmalarımız sürecek” dedi.

Çocuk işçiliği ile ilgili etkili politikalar geliştirmek için mevcut durumu bilmek gerekiyor. Ancak TUİK 2018’de açıklaması gereken rakamı hala açıklamadığını söyleyen Koman TUİK’in 2012 rakamını göre tarımda en az 400 bin çocuğun çalıştırıldığını söyledi.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi İşçi Sağlığı Uzmanı Dr. Selçuk Atalay ise Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine göre çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğu halde ülkemizde buna sıklıkla rastlandığını dile getirdi. Atalay “Halbuki Mevsimlik Tarım İşçiliği, Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) sözleşmelerine göre, çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri ve yasak. Ancak maalesef Türkiye’de bu durum sıkça yaşanıyor. Mevsimlik Tarım İşçiliği, çocukların eğitim hakkına erişimden, yaşam hakkı ihlallerine kadar bir dizi hak ihlaline maruz bırakıyor” diye konuştu.

Dr. Atalay iş kazası mı iş cinayeti mi gibi soruları gazetecilerle tartışarak geçtiğimiz yıl iş cinayetlerinde en az 1923 kişinin yaşamını kaybettiğini söyledi.

2013 yılından 2018 Haziran ayına kadar yaşanan 319 çocuğun iş cinayetinde yaşamını kaybettiğini söyleyen Dr. Selçuk Atalay bu çocuklardan 168’inin tarım-orman işkolunda yaşamını kaybettiğini belirtti.

Kaynak: https://www.ordugazete.com/hedef-cocuk-isciliginin-onlenmesi/8314/